Showmodel uitverkoop >>

Zelf moestuin maken van hout

Wil je zelf een moestuinbak van hout maken? Lees onze handige doe het zelf tips voor het maken van je eigen moestuin / kruidentuin. Steeds meer mensen ontdekken de lol van zelf groente kweken in hun eigen tuin. Het is gezond, goedkoop en geeft voldoening. Begin met een kweekbak en een moestuinplan. Wij helpen je graag op weg. Naast onze handige tips voor zelf een moestuinbak te maken hebben we ook mooie kant en klare moestuintafels.

Afmetingen voor een moestuinbak

Een standaard afmeting voor een moestuinbak is 120x120cm en ongeveer 20cm hoog. Je hebt 4 planken nodig van 120cm lang en ongeveer 20cm breed. Planken van ongeveer18mm dik zijn voldoende om een mooie moestuinbak te maken.

Verder heb je nog 4 paaltjes van 45x45mm nodig van 20cm lang om in de hoeken plaatsen waar de planken tegenaan kunnen worden geschroefd.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld:

Er zijn verschillende manieren om de hoeken stevig met elkaar te verbinden. Op onderstaande tekeningen kun je dit makkelijk zien.

bevestiging 1 moestuinbak
bevestiging 2 moestuinbak
bevestiging 3 moestuinbak
Bevestiging 4 moestuinbak

De bodem van je moestuinbak

Als je een moestuinbak op je terras of balkon wilt zetten is het handig om er een bodem onder te maken. Zeker als je de bak nog wilt verplaatsen of er later poten onder wil maken komt een bodem goed van pas. Gelukkig is een bodem voor de moestuinbak gemakkelijk te maken. Je kunt dit op twee manieren doen:

Bodem met planken : Schroef eerst een balkje tegen twee van de zijplanken. Leg daar de planken bovenop, maar leg ze niet te strak tegen elkaar zodat het overtollige water weg kan lopen. Voordat je de bak vult let je dan eerst nog een worteldoek op de bodem. Zo spoelt de grond in je moestuinbak niet weg.

Poten onder de moestuinbak : Een moestuinbak op tafelhoogte werkt prettig en bespaart ruimte. Zelf vind ik het mooi als de poten van hetzelfde hout zijn gemaakt als de bak. De makkelijkste manier om zelf poten aan je bak te maken is om op iedere hoek twee planken te bevestigen. Gebruik degelijke palen van 88x88mm zodat je moestuinbak stevig blijft staan.

Wielen onder je moestuinbak

Heb je niet genoeg zonlicht op één plek in de tuin? Dan zijn wielen onder je moestuinbak erg handig. Je kunt hem dan verplaatsen naar de zonnigste plek in de tuin. Ook praktisch als je ruimte nodig hebt of niet zeker weet waar je de bak wilt plaatsen.

Worteldoek in je moestuinbak

Om te voorkomen dat de grond uit je moestuinbak wegspoelt kun je het beste worteldoek erin bevestigen

Leg dit op de bodem en aan laat het aan de zijkanten omhoog lopen.

Je kunt het gemakkelijk vast nieten aan de binnenkant van de planken.

Zorg ervoor dat het net onder de aarde blijft, dan zie je er niks van.

worteldoek

Een raster in je moestuinbak

Je kunt ook nog een raster van smalle latjes of bamboestokken maken om een verdeling te maken in je moestuinbak. Dit is makkelijk als je verschillende zaden hebt gezaaid. Je kunt dit raster gewoon los op de grond leggen. Wanneer je de bak wilt schoonmaken kun je deze gemakkelijk eruit halen. Met een raster kun je ook gemakkelijk de onderverdeling zien van de verschillende groenten die je gezaaid hebt.

En nu:  alleen nog maar wachten tot alles groot genoeg is om gegeten te worden.

Geen zin in het werk?

Heb je geen zin of tijd om zelf een moestuinbak te maken? Geen probleem, we hebben een ruime keuze in moestuinbakken in ons assortiment. 

Mooie moestuintafel van geschaafd geimpregneerd grenen. H82xB85xD60cm
Inclusief opbergplank en 6 plastic bakken

Moestuintafel op poten, op hoogte tuinieren. Het blijft een leuke bezigheid en geniet je van je eigen verse groenten uit eigen minituin

Planten etagiere moestuin.
H180xB90xD14cm met 5 legplanken
Voor montage aan schutting of muur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven