Showmodel uitverkoop >>

Houtsoort: Geschaafd geïmpregneerd Grenen en Vuren

Geschaafd geïmpregneerd grenen en vuren

Hout is een natuurlijk product en elk natuurproduct heeft bepaalde eigenschappen. Deze hoeven niet te worden aangezien als mindere kwaliteit. Bij A3 Martens vinden we het belangrijk u hier van te voren over te informeren. Wij vertellen u graag wat u van geschaafd geïmpregneerd grenen en vuren kunt verwachten, zodat u zelf kunt bepalen of dit de juiste houtsoort is voor u.

Grenenhout en Vurenhout zijn naaldhoutsoorten, welke afkomstig is van de grove en fijne den. Ze zijn erg populair omdat het  voordelige houtsoorten zijn. Het zijn echter geen duurzame houtsoorten, daarom wordt het grenen- en vurenhout – wat buiten wordt toegepast – vooraf geïmpregneerd, waardoor het een gemiddelde levensduur heeft van 10 – 15 jaar. Geschaafd geïmpregneerd grenen en vuren zijn gemakkelijk te behandelen in een mooie kleurbeits of dekkende verf.

Een groot voordeel van geschaafd geïmpregneerd  grenen en vuren hout is dat het goed en makkelijk te bewerken is en daarom heel veel toepassingen heeft in uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan schuttingdelen, maar ook meubelen zoals een picknicktafel of bloembakken, de mogelijkheden hierin zijn eindeloos. Op onze website vind u een heleboel artikelen gemaakt van geïmpregneerd grenen en vurenhout, neem gerust een kijkje of kom eens langs in onze showtuin. U zult versteld staan van alle mogelijkheden.

Een kleine greep uit ons assortiment tuinhout is:
PalenPlanken Ribben Rabatdelen Rondhout

Hieronder vind u enkele eigenschappen van Grenen en vurenhout die u tegen kunt komen

grenen 1

Groene vlekken

Wanneer het hout geleverd wordt zijn er vaak groene vlekken zichtbaar op het hout. Dit zijn sporen van het impregneermiddel en deze zullen na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken.

grenen2

Hars uitvloeien

Het zijn  harshoudende houtsoorten. Dit betekend dat er nog hars in het hout zit. Als het warm wordt zal dit gaan uitvloeien, waardoor er groene strepen of stippen op het hout kunnen voorkomen. Dit kan met terpentine weggehaald worden.

grenen3

Kleurverschil

Kleurverschil ontstaat doordat het ene stuk hout vochtiger is dan het andere. In droog hout trekt meer impregneermiddel. Het kleurverschil zal na plaatsing door de weersinvloeden snel wegtrekken

grenen4

Kromtrekken

Een natuurlijke eigenschap is dat het hout kan kromtrekken door het snel terugdrogen. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken. Het beste is met de bolle kant naar buiten vastschroeven.

grenen5

Kwasten en noesten

Ze bevatten van nature kwasten en noesten, dit zijn plekken waar een tak aan een boom heeft gezeten. Deze zijn niet te voorkomen en hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout

grenen6

Latstrepen

Om impregneermiddel goed op alle delen van het hout te laten komen, wordt het hout opgestapeld met daartussen latjes. Deze latstrepen zullen na verloop van tijd door de weersinvloeden wegtrekken.

grenen8

Ruwe plekken en randen

Het hout wordt geschaafd en rondom glad gemaakt, het kan voorkomen dat het toch ruwe plekjes heeft, doordat de schaaf niet alle plekken van het hout raakt. Deze plekken kunnen met de hand geschuurd worden om ze gladder te maken. 

grenen9

Scheuren

Hout “werkt” door weeromstandigheden. Door de zon en warmte krimpt het en in het najaar met vocht zet het uit. Dit kan zorgen voor scheuren. Deze hebben geen invloed op de kwaliteit. Er kunnen zowel kop- als krimpscheuren op het hout voorkomen.

grenen11

Vergrijzing

De kleur van het hout zal vergrijzen onder  invloed van het weer. Op plekken waar meer zon licht is zal het eerder vergrijzen dan in de schaduw. Vergrijzing is niet tegen te gaan, tenzij het hout wordt voorzien van een kleurbeits

grenen13

Zwarte of witte schimmelvlekken

Hout wordt aangeleverd in volle pakken. In deze pakken is het vochtig, waardoor – vooral met warm weer – schimmel op het hout kan ontstaan. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit en zullen door weersinvloeden vanzelf verdwijnen.

Onderhoud

Bij A3 Martens uw Tuinhoutspecialist hebben we een uitgebreid assortiment onderhoudsmiddelen speciaal voor geschaafd geïmpregneerd renen en vuren hout.
Vraag gerust naar de mogelijkheden hierin of kom gewoon even langs dan kunt u direct alle mogelijkheden bespreken en bekijken.

Winkelwagen
Scroll naar boven