Showmodel uitverkoop >>

Alles over de schutting

Als het over schuttingen gaat dan zijn de mogelijkheden eindeloos! Voor iedere tuin is er een perfect aansluitende tuinschutting te vinden. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over schuttingen. Maar natuurlijk ook de meest gekozen schuttingen voor rondom de tuin.

Welke soorten schutting zijn er?

Er zijn onwijs veel verschillende varianten voor de tuinschutting. Denk hierbij aan houten schuttingen, een schutting met betonpalen maar ook natuurlijke varianten zoals een schutting met klimop of riet. Maar ook in deze selecties heb je weer verschillende varianten.. Hieronder geven wij al veel uitleg over de mogelijkheden en verschillen als het gaat om tuinafscheiding. Maar mochten er nog vragen zijn, neem dan zeker contact met ons op of bezoek onze showtuin te Heerle, omgeving Roosendaal

welke schutting past het beste bij jouw tuin

Veelgestelde vragen over de schutting

Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen over de schutting als afscheiding voor de tuin. Heb jij nog andere vragen? Neem dan contact met ons op. 

Welk houtsoort is het beste voor de schutting?

Hardhout is de beste houtsoort voor een schutting, maar hier hangt wel een prijskaartje aan. Als je een schuting met betonpalen in combinatie met betonplaten wilt plaatsen dan is een geimpregneerd tuinscherm ook een goede keuze. Het is een stuk voordeliger en de betonplaten onder het tuinscherm zorgen ervoor dat het hout de grond niet raakt en dus niet zo snel zal wegrotten. Douglas is ook een goede optie, deze houdsoort heeft ook een goede duurzaamheid en gaat lang mee.

Wat is de stevigste schutting?

Een schutting die is voorzien van betonpalen en betonnen platen is de stevigste schutting. Dit zorgt voor stevigheid en stabiliteit. In tegenstelling tot een reguliere houten schutting zorgt de hout beton schutting dus voor een stevige basis. Deze populaire schuttingsoort kom je veel tegen bij en rondom huizen.

Welke schutting gaat het langst mee?

Je kunt je wel voorstellen dat een volledig betonnen schutting het langs meegaat. Doordat de schutting alleen uit betonnen onderdelen bestaat is de kans zeer klein dat deze beinvloed wordt door weersomstandigheden zoals wind en regen.

Wat is voor jouw situatie de beste schutting?

Welke schutting jij nu het beste kunt kopen is natuurlijk altijd de belangrijkste maar ook de moeilijkste vraag. Er zijn zoveel keuzes en dingen waar je rekening mee kunt houden. Het belangrijkste is dat je goed bedenkt wat je mooi vindt en of je het belangrijk vindt om nu voordelig te zijn of dat je liever zo lang mogelijk met de schutting kunt doen. Dit is dus echt per persoon verschillend. Voor meer advies hierover en om mee te denken wat in jouw situatie het beste past mag je ons altijd bellen, mailen of langskomen in onze showtuin.

Wat is de goedkoopste schutting?

Er zijn heel veel soorten schutting. Houten schuttingen met betonpalen, houten schuttingen met houten palen, schutting van natuurlijke materialen, schuttingen van gaas die je kunt laten begroeien. En daarmee is het bepalen van de goedkoopste schutting een beetje lastig. Maar we kunnen natuurlijk een aantal vergelijkingen geven zodat je weet in welke richting je het moet zoeken als je op zoek gaat naar een goedkope schutting oplossing.

  • Een schutting met houten palen is voordeliger als een schutting met betonpalen
  • Een schutting van geïmpregneerd hout is voordeliger dan douglashout.
  • Een schutting met 15 planken is goedkoper als 23 planken
  • Een schutting zelf maken van losse tuinplanken is goedkoper dan kant en klare tuinschermen

Uiteraard is dit wel berekend op de korte termijn. De ene schutting gaat namelijk weer langer mee als de ander waardoor het op de lange termijn wel een ander kostenplaatje kan hebben. 

Schutting red class wood met antraciet beton
schutting hardhout met antraciet palen

Het onderhoud van de schutting

Natuurlijk zijn de schuttingen die wij aanbieden geschikt voor buitengebruik en hoeven ze in feite niet jaarlijks groot onderhoud. Er kunnen toch een aantal voordelen zitten aan wat tijd vrijmaken voor het onderhouden van de schutting. 

Wat is het voordeel van je schutting beitsen?

Waarom zou je jouw schutting beitsen? Wat is het voordeel hiervan? Als je bijvoorbeeld een geimpregneerde schutting wilt beschermen en er langer van wil genieten dan is beits daar heel geschikt voor.  Door geimpregneerd hout te beitsen is het beter beschermd tegen vocht en blijft de schutting er langer mooi uitzien.

  • Vergrijzing voorkomen, voorkomen is altijd beter dan genezen, meer hierover vertellen wij hieronder
  • Een schutting in een unieke kleur, misschien wil je wel een andere kleur als het standaard assortiment biedt.
  • Bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen en uv-straling waardoor de levensduur van het hout wordt verlengt.

Hoe voorkom je dat jouw schutting vergrijsd?

Laten we beginnen met het feit dat het vergrijzen van hout geen kwaad kan. Het is een natuurlijk proces door invloed van uv-straling. Sommige mensen vinden het mooi, andere totaal niet. Hoor jij nu bij de groep die liever niet ziet dat de schutting vergrijsd is het belangrijk om even verder te lezen.

Er zijn allerlei middeltjes op de markt om een vergrijsde schutting weer een kleur terug te geven. Je kunt het hout behandelen met een transparante of dekkende beits. Deze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Bijvoorbeeld groen naturel of bruin. Maar je kunt het natuurlijk ten aller tijde het beste voorkomen. Hoe doe je dit?

Hoe voorkom je dat je schutting vergrijsd?

  • Geimpregneerd grenen voorkom je vergrijzing door deze te behandelen met transparante beits
  • Douglas hout voorkom je vergrijzing door deze te behandelen met douglas olie naturel
  • Red class Wood voorkom je vergrijzing door deze te beitsen met red class wood impregneermiddel
  • Hardhout kun je behandelen met hardhout olie om vergrijzing te voorkomen

Heb ik een vergunning nodig voor een schutting?

Over het algemeen heb je geen vergunning nodig voor een schutting, mits je de standaard regels volgt, een uitzondering daargelaten. Maar onze tip is: controleer dit altijd bij de gemeente. Dit kan vaak gewoon online met een vergunningscheck. 

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Over het algemeen geldt er voor een schutting in de achtertuin een maximale hoogte 200cm

Moeten de buren akkoord gaan met het plaatsen van een schutting?

De buren hoeven niet akkoord te gaan met het plaatsen van een schutting, maar dan zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Als je een schutting wilt plaatsen samen met je buren, kun je de schutting precies op de erfgrens plaasten. Je besluit immers samen om een schutting aan te schaffen. De kosten kunnen dan gedeeld worden. Dit kan een heleboel geld schelen. Hebben je buren een ander idee over een schutting plaatsen? Dan kun je de schutting op eigen grond plaatsen. Het nadeel is dat je een stuk van je tuin verliest en voor alle kosten alleen moet opdraaien.

Zijn de buren verplicht mee te betalen aan mijn nieuwe schutting?

Nee, je kunt de buren niet verplichten mee te betalen aan de nieuwe schutting. Het is natuurlijk wel de fijnste en voordeligste optie maar als ze niet mee willen of kunnen betalen kun je dit niet verplichten. Je kunt er dan voor kiezen toch nieuwe schutting te plaatsen in goed overleg zodat je de schutting wel op de erfgrens kan plaatsen. als dit ook niet lukt zul je zoals je hierboven kunt lezen de schutting op jouw eigen grond moeten plaatsen.

Hoe werkt het met het delen van de kosten voor de schutting?

Het delen van de kosten is natuurlijk de optimale situatie. Zowel jij en je buren hebben besloten een nieuwe schutting te plaatsen en willen de kosten met elkaar delen. Hoe werkt dit dan? Vaak heb je namelijk te maken met meerdere buren. Belangrijk is dat je met alle buren overeenkomt wat voor schutting er geplaatst moet worden. Iedereen moet de nieuwe schutting mooi vinden en de nieuwe schutting moet binnen het budget vallen wat vooraf afgesproken wordt. Als dit allemaal duidelijk is kun je de schuttingen tussen de woningen in delen in de kosten met je buren. Woon je op een hoekhuis moet je de schutting aan de buitenkant zelf betalen. Schuttingen die aan de achterzijde van je woning geplaatst worden kun je alleen delen als je ook achterburen hebt, anders moet je deze zelf betalen.

Schutting in de voortuin; net even anders

Voor een schutting plaatsen in de voortuin komen er iets andere en iets meer regels bij kijken. Dit is namelijk een ruimte waarbij je te maken hebt met diverse situaties. Denk aan de uitstraling van een straat, gevaarlijke verkeershoeken die kunnen ontstaan etc. Vandaar dat er een andere regelgeving is voor schutting in de voortuin.

Waarom zou je een schutting in de voortuin plaatsen?

Een schutting in de achtertuin klinkt vrij logisch, met een schutting in de voortuin voorkom je geen inkijk. Waarom zou je dan toch een schutting in de voortuin plaatsen? Er zijn verschillende goede redenen te bedenken om toch een schutting in de voortuin te willen plaatsen zoals:

  • een duidelijke erfgrens, zodat er niemand door je voortuin loopt
  • met kleine kinderen voorkom je dat ze de straat op rennen
  • gewoon omdat het mooi kan zijn, het is toch de eerste indruk van je woning.

Een schutting in de voortuin heeft net even andere regels

Voor een schutting in de voortuin is de controle voor een vergunning en de regelgeving die de gemeente hanteert nog net even wat belangrijker. Je kunt bijvoorbeeld te maken hebben met afwijkende regelgevingen. De regels schrijven voor dat een erfafscheiding van een voortuin maximaal één meter hoog mag zijn. Daarnaast mag je niet zomaar een hoge muur optrekken tussen jouw tuin en die van de buren. Er zijn ook regels vastgelegd voor tuinen die grenzen aan de openbare weg. Deze regels kunnen per gemeente verschillen. Daarom is het goed om je van tevoren even te laten informeren, voordat je een keuze maakt. Vraag hiervoor naar de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Hier staan alle regels die betrekking hebben op de erfafscheiding in de voortuin in beschreven van jouw gemeente.

Hoe hoog mag de schutting in de voortuin zijn?

Over het algemeen zijn er wel wat standaard regels voor het plaatsen van schutting in de voortuin. Vaak is de vaste hoogtemaat voor schutting in de voortuin 1 meter. In de Algemene Plaatselijke Verordeningen, de APV, staan alle regels omtrend de hoogte van een schutting in de voortuin.

Heb je een vergunning nodig voor een schutting in de voortuin?

Je hebt niet altijd een vergunning nodig om een schutting in de voortuin te plaatsen. In de Algemene Plaatselijke Verordening van jouw gemeente staat precies waar je aan moet voldoen om vergunningsvrij een schutting te kunnen plaatsen.

Hoe werkt het met het delen van de kosten voor de schutting in de voortuin?

Hier is het delen van de kosten vaak wat lastiger omdat niet iedereen een schutting in de voortuin nodig vindt. Maar voor het delen van de kosten geldt precies hetzelfde als een schutting in de achtertuin. Als je met je buren overeen kunt komen om een nieuwe schutting te plaatsen in de voortuin kun je de kosten van een gezamenlijke schutting tussen twee voortuinen ook delen. Dit maakt het soms makkelijker om te besluiten een schutting te plaatsen omdat de kosten gehalveerd kunnen worden.

Meer interessante artikelen over de schutting

Winkelwagen
Scroll naar boven