Showmodel uitverkoop >>

Houtsoort: Hardhout geschaafd en Ruw

Hardhout geschaafd en ruw

Hardhout is een natuurlijk product en heeft bepaalde eigenschappen. Deze worden soms ten onrechte aangezien voor vermindering van kwaliteit. Wij vinden het belangrijk u hierover van te voren op de hoogte te stellen zodat u weet wat u kunt verwachten van hardhout geschaafd en ruw.

Hardhout is een zeer duurzame houtsoort die jarenlang meegaat. Het heeft een kenmerkende rode kleur. Door de duurzaamheid ligt het wel in de hogere prijsklasse maar dan heeft u wel heel lang plezier van uw product. Hardhout geschaafd en ruw wordt toegepast in bijvoorbeeld schuttingdelen of tuinmeubelen, zoals picknicktafels of stoelen en tuinbanken

Bij A3 Martens vind u bijvoorbeeld:

Een uitgebreid assortiment picknicktafels in hardhout is ook op bestelling verkrijgbaar. Neem eens een kijkje op onze website voor de mogelijkheden of kom gewoon even langs, dan kunnen wij u van alle informatie voorzien.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden wat u bij Hardhout geschaafd en ruw kunt tegenkomen

hardhout1

Uitvloeien van hars

Een aantal hardhout soorten zijn harshoudend, dit hars kan met warm weer uitvloeien en witte stippen of strepen veroorzaken op het hout. Deze zullen vanzelf wegspoelen of kunnen verwijderd worden met terpetine.

hardhout2

Kromtrekken

Door de hardheid kan hardhout snel kromtrekken. Ons advies is om het zo snel mogelijk te verwerken en bevestigen met lange schroeven, dan zal dit minder snel voorkomen. Het heeft geen invloed op de kwaliteit en kan gewoon worden toegepast.

hardhout3

Mini boorgaten

Deze mini gaatjes komen af en toe voor en worden veroorzaakt door insecten tijdens de groei van de boom. De beestjes zijn nu niet meer aanwezig maar de gaatjes blijven wel bestaan. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit.

hardhout4

Kwasten en noesten

Hardhout bevat van nature kwasten en noesten, dit zijn de plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten en zijn niet te voorkomen, maar hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

hardhout5

Ruwe plekjes

Geschaafd hardhout kan soms wat ruwe plekjes hebben, dit komt doordat tijdens het schaven niet alle plekken van het hout zijn meegenomen. U kunt  deze zelf gladder maken door bij te schuren.

hardhout6

Scheuren

Het hout “werkt” door de weersomstandigheden. Het krimpt en zet uit door warmte en vocht. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit en ze verdwijnen vanzelf weer.

hardhout7

Uitbloeien van looizuren

Veel hardhoutsoorten bevatten van nature looizuren die kunnen uitvloeien onder invloed van water. Deze kunnen bruine vlekken achterlaten op bv straatwerk en is helaas niets aan te doen.

hardhout8

Vergrijzing

De kleur van hardhout vergrijsd snel door de weersomstandigheden. U kunt dit tegengaan door het hout te behandelen met hardhout olie.

hardhout10

Watervlekken

Veel hardhoutsoorten bevatten looizuur en dit kan reageren op water. Er zullen dan waterkringen ontstaan maar deze zullen na verloop van tijd vanzelf wegtrekken.

hardhout11

Zwarte vegen en vlekken

Looizuren reageren op aanraking met staal door bijvoorbeeld hefstucklepels of een stelling. Deze verdwijnen vanzelf door weersinvloeden en hebben geen invloed op de kwaliteit.

Onderhoud

Bij A3 Martens Uw Tuinhoutspecialist hebben we een uitgebreid assortiment onderhoudsmiddelen speciaal voor hardhout. Vraag gerust naar de mogelijkheden of kom gewoon even langs dan kunt u direct alle mogelijkheden bespreken en bekijken. 

Winkelwagen
Scroll naar boven