Een vlonder in de tuin maken en leggen

Wil je een houten vlonder gaan leggen in de tuin en twijfel je nog of dit iets is wat je zelf kan of hiervoor hulp moet inschakelen. Lees dan zeker dit artikelen en daarna kun jij precies vertellen hoe je een houten vlonder aanlegt en of je dit zelf gaat doen of het toch liever uitbesteed.

Kan een houten vlonder op iedere ondergrond?
Welk hout kies ik voor mijn vlonder?
Wat heb ik nog meer aan materialen nodig?
Heb ik nog speciale gereedschappen nodig?
Hoe lang duurt het leggen van een houten vlonder?
Waardevolle tips voor het leggen van een vlonder
Direct naar het stappenplan om de vlonder te leggen
Wat wij als tuinhoutspecialist voor je kunnen betekenen

Houten vlonder: een echte aanwinst

Een houten vlonder in je tuin aanleggen is een echte aanwinst. Je kunt op je vlonder een mooie loungeset of tuintafel met stoelen zetten om en gezellige plek te creëren voor een lekkere lunch of diner met familie en/of vrienden. Je hoeft niet moeilijk te doen met bestrating, dit is vaak veel ingewikkelder en duurder om aan te (laten) leggen. Belangrijk is – als je een houten vlonder wilt aanleggen – te bedenken hoe groot de vlonder moet worden. Je moet dus rekening houden met wat je erop wilt gaan zetten. En dan gaan we aan de slag!

KIES JE MATERIAAL VOOR VLONDER OM DE VLONDER AAN TE LEGGEN

We beginnen met de onderliggers. Wij adviseren om hardhouten onderliigers te gebruiken, hardhout heeft hoge duurzaamheid en gaat daarom jarenlang mee. Hiervoor hebben wij Hardhouten Palen Ruw 6x6cm in ons assortiment zitten.Vervolgens kies je het Worteldoek wat je nodig hebt tegen het onkruid en de Vlonderschroeven om de planken te kunnen vastzetten. Nu komt het leukste gedeelte, kies je vlonderplank uit. Er zijn vlonderplanken met een antislip ribbel aan de bovenzijde. Deze planken worden niet zo gauw glad als het regent. Leg je een vlonder bijvoorbeeld onder een overkapping of een afdak dan is een mooie extra brede plank ook een goede keuze. Alle vlonderplanken zijn uiteraard geschaafd om zo min mogelijk kans te krijgen op een splinter. Er zijn talloze mogelijkheden, voor ieder wat wils.

Bekijk hier al onze mogelijkheden in Vlonderplanken, antislip en geschaafde brede planken.

NU KUNNEN WE GAAN BEGINNEN MET HET AANLEGGEN VAN DE HOUTEN VLONDER

Het stappenplan om de vlonder te leggen

Stap 1: Ondergrond

Zorg dat de ondergrond vlak en egaal is, leg de stoeptegels verdeeld weg met een maximale afstand van 50-60cm hart op hart. Zorg ervoor dat deze waterpas liggen met een kleine afloop voor het regenwater. U kunt deze met ophoogzand exact op hoogte leggen.

Stap 2: Onderliggers

Leg het worteldoek over de stoeptegels, dit zorgt ervoor dat er geen onkruid tussendoor gaat groeien. Vervolgens legt u de onderliggers bovenop het worteldoek op de onderliggende stoeptegels.

Stap 3: Vlonderplanken

U kunt nu de vlonderplanken op de onderliggers vastschroeven met Torx vlonderschroeven. Werk de kopse kanten eventueel af met een kantplank. Deze zaagt u mooi op maat uit een extra vlonderplank.

houten vlonder leggen in de tuin

Uw vlonder is klaar voor gebruik!!

Wilt u meer informatie over het aanleggen van een vlonder of de materialen komen bekijken. Neem contact met ons op of kom langs in onze winkel met mooie showtuin. U bent van harte welkom!

Winkelwagen
Scroll naar boven