Showmodel uitverkoop >>

Een houten vlonder aanleggen

Wil je een houten vlonder gaan leggen in de tuin en twijfel je nog of dit iets is wat je zelf kan of hiervoor hulp moet inschakelen? Als je de klus zelf wilt klaren is dit uiteraard mogelijk! Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? We zetten een aantal punten voor je op een rijtje zodat je een juiste beslissing kunt nemen of je het werk zelf gaat uitvoeren of laat je het monteren van de vlonder toch door ons uitvoeren.

Kan een houten vlonder op iedere ondergrond?

Een houten vlonder kan in principe op iedere ondergrond gelegd worden. Zorg wel altijd voor een stabiele en vlakke ondergrond. Als de ondergrond van aarde of zand is, gebruik dan stoeptegels om de onderliggers op te leggen. Leg ook altijd Anti-worteldoek onder de vlonder. Dit voorkomt dat er onkruid tussen de vlonder gaat groeien.

Welk hout kies ik voor mijn vlonder?

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden in houtsoorten. De goedkoopste is geïmpregneerd grenen hout, dit is de minst duurzame houtsoort om te gebruiken voor een vlonder. Maar er zijn ook duurzamere houtsoorten te krijgen, zoals Douglas, Red class Wood en Hardhout. Hardhout is uiteraard de beste keuze echter hier hangt ook een prijsplaatje aan. Bedenk dus goed wat je verwacht van de levensduur van je vlonder.

Wat heb ik nog meer aan materialen nodig?

Voor het leggen van een vlonder heb je uiteraard vlonderplanken nodig. Verder moet je nog onderstaande materialen aanschaffen:

Heb ik nog speciale gereedschappen nodig?

Speciale gereedschappen zijn niet nodig. Je hebt alleen onderstaande gereedschappen nodig:

 • Zaag
 • Waterpas
 • Potlood
 • Meetlint
 • Schroefmachine

Hoe lang duurt het leggen van een houten vlonder?

Hoe lang het duurt om een vlonder te leggen is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grote van je vlonder. Verder is de voorbereiding van de ondergrond van groot belang bij het vlot kunnen leggen van een vlonder. Als je ondergrond goed vlak en waterpas is gaat het leggen van de vlonder veel sneller en makkelijker

Waardevolle tips voor het leggen van een vlonder

Heb je besloten om de vlonder zelf te gaan leggen, zullen we  je op weg helpen met onderstaande waardevolle tips voor het leggen van de vlonder:

 • Een goede fundering is het halve werk: wanneer je een vlonder gaat leggen is het enorm belangrijk om een goede fundering te hebben liggen onder de vlonder. Zonder deze stevige ondergrond is heet immers onmogelijk om goed stabiel en op zijn plek te blijven liggen.
 • Voorkom doorhangen, gebruik onderliggers op de juiste manier: Heel veel mensen gaan de fout in bij het houden van de juiste afstanden tussen de onderliggers. Feit is dat u beter teveel dan te weining onderliggers kunt gebruiken. Houdt de afstand tussen de onderliggers op maximaal 60cm en u voorkomt achteraf doorhangen van de vlonderplanken.
 • Geef de vlonderplanken de ruimte: de tussenruimte tussen de onderliggers is belangrijk maar de afstand tussen de vlonderplanken is net zo belangrijk. Als de planken niet genoeg ruimte krijgen om te krimpen of uit te zetten dan zullen ze al snel tegen elkaar aan drukken, krom trekken of zelfs los komen. Ons advies is om ongeveer 5-7 mm ruimte tussen de planken aan te houden.
 • Voorkom roest: Gebruik altijd RVS schroeven om roestvorming te voorkomen. Je wilt immers niet dat er roest ontstaat op je nieuwe vlonderplanken.
 • Zorg voor afschot voor regenwater: Als je een vlonder precies waterpas legt zal het regenwater op de vlonder blijven staan.  Zorg ervoor dat er afschot is zodat het regenwater van je vlonder afloopt en er niet op blijft staan. Over het algemeen adviseren wij om 1cm per meter afschot aan te houden
 • Verleng de levensduur van de vlonder: hout heeft onderhoud nodig, dus ook je vlonderplanken hebben onderhoud nodig. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je nieuwe vlonder behandel de planken dan met het juiste onderhoudsmiddel. Per houtsoort zijn er middelen verkrijgbaar om de levensduur te verlengen.

Een houten vlonder: een echte aanwinst in je tuin!

Een houten vlonder is een echte aanwinst in je tuin, het is ontzettend populair. Vlonders zijn niet alleen enorm praktisch maar ze staan ook nog eens prachtig naast bijvoorbeeld je vijver of zwembad. Houten vlonders geven een echt vakantiegevoel. Vlonders zijn ook uitermate geschikt om als looppad te gebruiken. Heb je een overkapping staan kun je de zitruimte extra mooi maken door een houten vlonder eronder te leggen. Kortom: houten vlonders zijn in heel veel toepassingen te gebruiken.

Enkele voorbeelden van een houten vlonder

Er zijn zoveel mogelijkheden voor een houten vlonder dat wij ze niet allemaal kunnen laten zien. Hieronder een paar mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op als je een ander idee hebt voor een houten vlonder in je tuin of wanneer je niet precies weet wat je moet gebruiken.

volnder onder overkapping antislip grenen geimpr

Vlonder van geïmpregneerd grenen antislip planken onder een overkapping aangelegd.

vlonder hardhout bij water

Vlonder van hardhouten antislip planken bij het water

vlonder douglas gladde plank

Vlonder van Douglas brede gladde planken

Het stappenplan om de vlonder zelf te leggen

Stap 1: Ondergrond

Zorg dat de ondergrond vlak en egaal is, leg de stoeptegels verdeeld weg met een maximale afstand van 50-60cm hart op hart. Zorg ervoor dat deze waterpas liggen met een kleine afloop voor het regenwater. U kunt deze met ophoogzand exact op hoogte leggen.

Stap 2: Onderliggers

Leg het worteldoek over de stoeptegels, dit zorgt ervoor dat er geen onkruid tussendoor gaat groeien. Vervolgens legt u de onderliggers bovenop het worteldoek op de onderliggende stoeptegels.

Stap 3: Vlonderplanken

U kunt nu de vlonderplanken op de onderliggers vastschroeven met Torx vlonderschroeven. Werk de kopse kanten eventueel af met een kantplank. Deze zaagt u mooi op maat uit een extra vlonderplank.

houten vlonder leggen in de tuin

Het leggen van je vlonder door ons laten uitvoeren

Zie je het toch niet zitten om een houten vlonder zelf aan te leggen? Wil je een houten vlonder door ons laten leggen, geen probleem. Neem dan even contact met ons op, wij monteren ook houten vlonders . Je krijgt vrijblijvend en kosteloos een offerte van ons met alle kosten erop vermeld.

Winkelwagen
Scroll naar boven