Showmodel uitverkoop >>

Houtsoort: Douglas geschaafd en ruw

Douglas geschaafd en ruw

Douglas hout is een natuurproduct en elke houtsoort heeft bepaalde eigenschappen. Deze worden soms ten onrechte aangezien voor vermindering van kwaliteit. Wij vinden het daarom belangrijk u hierover van te voren te informeren zodat u weet wat u van Douglas geschaafd en ruw kunt verwachten.

Douglashout is afkomstig van de Douglasspar. Deze bomen groeien langzaam, waardoor het hout van betere kwaliteit is. Douglas is een zachte houtsoort die van nature een kenmerkende warme rozige kleur heeft, wat in bijna elke tuin niet zal misstaan. Onbehandeld Douglas hout gaat gemiddeld 10-15 jaar mee, dit is afhankelijk van het onderhoud. Geschaafd douglas is machinaal bewerkt, dit zorgt voor een mooie strakke uitstraling en is goed te bewerken. Douglas geschaafd en ruw kan eventueel eenvoudig geschilderd worden.

Douglas geschaafd en ruw  is zeer goed te bewerken en door de mooie warme uitstraling wordt het veel toegepast in elke hoek van uw tuin, denk bijvoorbeeld aan schuttingdelen en overkappingen.

Bij A3 Martens hebben we een uitgebreid assortiment Douglas geschaafd en ruw wat op bestelling leverbaar is zoals:

Maar denk bijvoorbeeld ook aan overkappingen in vele mogelijkheden bijvoorbeeld met een berging voor extra opbergruimte van uw tuinspullen.
Kom gerust eens langs in onze showtuin om mooie modellen te bezichtigen, wij kunnen u dan van uitgebreide informatie voorzien.

Hieronder vind u enkele eigenschappen van Douglas geschaafd en ruw die u tegen kunt komen

douglas1

Uitvloeien van hars

Douglas is een harshoudende houtsoort. Als het warm weer wordt zal dit gaan uitvloeien, waardoor er groene of witte stippen op het hout kunnen voorkomen. Dit zal door de weersinvloeden verdwijnen, maar kan ook met terpetine worden weggehaald.

douglas3

Kromtrekken

Een natuurlijke eigenschap is dat het hout kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Ons advies is om het hout zo snel mogelijk  te verwerken, aangezien het bij warm weer snel kromtrekt. 

douglas4

Kwasten en noesten

Douglas hout bevat van nature kwasten en noesten. Dit zijn de plaatsen waar een tak aan de boom heeft gezeten. Dit is niet te voorkomen, maar heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

douglas7

Ruwe plekken

Geschaafd Douglas is een natuur product wat machinaal glad gemaakt wordt. Het kan voorkomen dat er toch nog ruwe plekken voorkomen. Deze plekken kunnen eventueel zelf gladder gemaakt worden door ze bij te schuren.

douglas8

Scheuren in het hout

Hout “werkt” door de invloed van het weer. In de zomer krimpt het hout en in het najaar zet het uit. Dit kan ervoor zorgen dat het hout gaat scheuren, echter dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout en is ook niet te voorkomen.

douglas10

Vergrijzing van het hout

De warme kleur van Douglas verdwijnt onder invloed van de weersomstandigheden. U kunt het hout behandelen met olie om de originele kleur te behouden. Dit moet jaarlijks worden gedaan.

douglas12

Zwarte schimmelvlekken

Hout is vaak vers en wordt aangeleverd in volle pakken waarin het vochtig is. Voornamelijk bij warm weer ontstaat er dan schimmel op het hout. Deze schimmelplekken hebben geen invloed op de kwaliteit en verdwijnen vanzelf.

douglas13

Zwarte vlekken en vegen

Douglashout bevat van nature looizuren, welke reageren op aanraking met staal door bijvoorbeeld een stelling of zaag. Deze vlekken en vegen verdwijnen na montage vanzelf

Onderhoud

Bij A3 Martens Uw Tuinhoutspecialist hebben we een uitgebreid assortiment onderhoudsmiddelen speciaal voor Douglas geschaafd en ruw. Vraag gerust naar de mogelijkheden of kom gewoon even langs dan kunt u direct alle mogelijkheden bespreken en bekijken.

Winkelwagen
Scroll naar boven