Zweeds rabat planken
Waarom zweeds rabat gebruiken? Wat zijn de voordelen?
Bij A3 Martens hebben we vele soorten Zweeds-Rabat in ons assortiment. Zwart geïmpregneerd of Zwart gespoten, groen geïmpregneerd of onbehandeld Douglas. We hebben het allemaal in ons assortiment, maar waarom kies je voor Zweeds rabat? Wat zijn de voordelen? Je leest het in dit artikel!
Wat is Zweeds rabat?
Deze term vindt haar oorsprong in Zweden waar de kenmerkende rode gepotdekselde huizen staan. Zweeds rabat is een potdekselplank die een sponning ofwel uitsparing heeft waardoor ze gemakkelijk in en over elkaar vallen. Je krijgt dus een strakker effect.
Het voordeel van deze soort potdekselplanken is dat het hout ruimte heeft om in de hoogte te werken, maar je zult geen spleten zien. Zo kun je het hele jaar door genieten van een strak resultaat. Bovendien zijn er aan de achterkant van de planken meerdere inkepingen gefreesd waardoor ze niet zo snel hol of bol zullen gaan staan.
Een landelijke uitstraling
In Nederland kennen we de potdekselplanken vooral vanuit Zweden, maar dit is misschien nog wel iets te ver weg gedacht. Ook in Nederland worden potdekselplanken als gevelbekleding heel veel toegepast op boerderijen en schuren. Zweeds rabat of potdekselplanken geven een mooi landelijke uitstraling aan iedere gevel, woning, schuur of boerderij. Ook wordt zweeds rabat steeds meer toegepast als erfafscheiding of tuinschutting.
Uitstekend geschikt voor moderne stijlen
Naast het feit dat Zweeds-Rabat potdekselplanken perfect zijn om een landelijke sfeer te creëren, zowel op gevels als in de tuin door ze bijvoorbeeld als schutting te monteren, vormen ze ook een prachtige aanvulling op een moderne stijl. Veel moderne gebouwen in ons land hebben dan ook gevels die zijn bedekt met potdekselplanken. Of denk bijvoorbeeld aan een mooie tuinschutting in je tuin van Zweeds rabat. Je kunt op verschillende manieren een tuinschuting maken met zweeds rabat. Denk bijvoorbeeld aan zweeds rabat tussen houten palen in gemonteerd of wil je geen palen zien, monteer ze dan tegen de palen aan, dit geeft een ruimtelijk gevoel aan je tuin. Zweeds rabat kan ook in combinatie met betonnen elementen worden gebruikt voor een zeer duurzame tuinschutting.
Hoe monteer je zweeds rabat?
Het monteren van zweeds rabat is niet ingewikkeld. Het bevestigen van deze potdekselplanken gaat het best op een degelijke ondergrond. Een goede constructie is het halve werk en in het beste geval raakt het hout de grond niet. Zo voorkomt u rotting en andere vervelende bijkomstigheden. Sla eerst de palen die dienen als basis en ga vervolgens aan de slag met het regelwerk. Let op: houd niet meer dan 2 meter ruimte tussen de palen, zodat dit de stevigheid van het geheel ten goede komt. Gebruik houten ribben om vervolgens het Zweeds rabat op te monteren. Ribben met een afmeting van 45x70mm zijn ruim voldoende. Â Houd een afstand van ongeveer 80 centimeter aan tussen de houten regels.
Zweeds rabat monteren gaat van beneden naar boven. Je begint dus altijd onderaan. De onderste plank rust op de onderconstructie en wordt vastgeschroefd aan de palen. Vaak wordt hierbij gekozen voor een blinde bevestiging, waardoor deze niet meer in het zicht valt. Dit is Ãets minder stevig, maar zorgt vaak wel voor een mooi eindresultaat. Kies je voor zwart hout kan zelfs kiezen voor de speciale schroeven met een zwarte kop.
Oneindig veel mogelijkheden in Zweeds rabat
We hebben veel soorten zweeds rabat in ons assortiment, geimpregneerd grenen, zwart gespoten vuren of onbehandeld douglas. Dit is slechts een kleine greep uit alle mogelijkheden. Kijk eens verder wat er allemaal mogelijk is!Â
Advies nodig van uw Tuinhoutspecialist?
Kom je er niet helemaal uit, ga je graag eerst eens het gesprek aan of ben je benieuwd of je niets vergeet? We zitten klaar om al je vragen te beantwoorden. Neem dus gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom. Je kunt onze potdekselplanken zelf bekijken in onze showtuin.
Â
Onze showroom /showtuin bevindt zich in Heerle, een klein dorp in Noord Brabant, tussen Roosendaal en bergen op Zoom.
Kom langs voor een vrijblijvend advies gesprek en informatie.