Tuinhout is heel goed te schilderen of beitsen. Je moet el rekening houden met een aantal zaken, anders zijn jouw goede bedoelingen helaas verloren tijd geweest. We geven je 10 tips om ervoor te zorgen dat jouw schilderproject een goede afloop krijgt
Tip 1: verkeerde verf kopen
Veel mensen kopen de verkeerde verf. Dit is ontzettend zonde, maar een fout is ook snel gemaakt! Zeker bij het schilderen voor buiten is het belangrijk om er op te letten of de verf die je koopt wel geschikt is voor buiten. Buitenverf moet bestand zijn tegen regen en zonlicht. Let hier goed op bij het kopen van de verf! Je kunt kiezen uit drie types: Beits, olie en lak. Ieder product heeft zijn voor én nadelen. Bedenk goed wat je graag wilt bereiken met je schilderwerk voor je een keuze maakt.
Tip 2: te weinig verf kopen
Het verbruik van verf wordt meestal duidelijk aangegeven op de pot. Er staat bijvoorbeeld dat je 15 vierkante meter kunt verven met de pot die je wilt kopen. Perfect denk je, ik heb maar 13 vierkante meter oppervlakte! Waar mensen zich echter vaak in vergissen, is dat je verfklus bestaat uit het aanbrengen van meerdere lagen. Bij het aanbrengen van 1 laag, is de pot namelijk goed voor 15 m2. Maar breng je twee lagen aan, dan is dat slechts 7,5 m2. Bedenk dus vooraf hoeveel m2 je wilt verven en hoeveel lagen je wilt aanbrengen.
Tip 3: een slechte voorbereiding
Sommige mensen die willen gaan schilderen doen te weinig aan voorbereiding. Het is namelijk belangrijk om voor het beitsen, verven of oliën de ondergrond goed voor te bereiden. Verwijder vlekken nu het nog kan. Maak het hout goed schoon en droog. Eventueel kunt u nog even opschuren met schuurpapier om lelijke plekken en oneffenheden weg te werken. Wanneer u gaat schilderen, zijn bestaande vlekken niet meer te verwijderen. Doe dit wel altijd! Het is ook slim om meubelen of andere spullen die in de buurt staan af te dekken met folie en afdektape.
Tip 4: Een dag met slecht weer uitkiezen
Wat de meeste mensen wel weten, is dat bij regen verven niet werkt. Maar niet alleen de regen kan roet in het eten gooien!. De temperatuur is ook erg belangrijk. Bij temperaturen onder de 10 graden drogen de meeste verfproducten slecht. Dit zorgt voor een lelijk resultaat en slechte hechting! Bij temperaturen boven de 23 graden loop je het risico dat de verf te snel droogt. Dit zorgt ook weer voor problemen en een lelijk resultaat. Ga hier dus altijd tussen zitten! Ten slotte is een harde wind niet handig. Zand en andere viezigheid waait dan in de natte verf.
Tip 5: Verf niet goed mengen voor gebruik
Wanneer je wilt gaan beginnen met verven, open je de pot en wil je natuurlijk snel beginnen. Met een roerstaaf roer je even door de pot en je  begint. Dat is niet genoeg! Wij adviseren bij beits altijd om minstens 1 minuut stevig door te roeren met een roerstaaf of latje hout. Zo wordt de verf of beits goed gemengd Wanneer je niet goed roert, krijg je al snel kleurverschil op het hout. Lelijke vlekken en soms slechte hechting zijn allemaal gevolgen van niet goed geroerd verf, olie of beits.
Tip 6: Grondverf of primer vergeten
Veel laksoorten en ook sommige dekkende beitsen hebben een grondverf nodig voor dat ze aangebracht kunnen worden. Dit kun je altijd wel lezen op de gebruiksaanwijzing, maar toch lezen veel mensen dit niet of niet goed. Wanneer je toch gaat verven zonder de grondverf, kun je voor allerlei verrassingen komen te staan. Veel lakken en sommige beitsen hechten dan niet goed aan het hout. Lees dus altijd goed de informatie over een product!
Tip 7: Verf te dik aanbrengen
Een veelgemaakte fout is het te dik aanbrengen van de verf Sommige mensen zijn iets te enthousiast, zij denken dat een dikkere laag meer bescherming biedt voor het hout en een mooier resultaat levert. Toch is het aanbrengen van een dikke laag niet goed. Het droogt dan niet goed en gaat druipen. Het resultaat wordt dan alleen maar lelijker. Het is beter om meerdere dunne laagjes aan te brengen in plaats van één dikke.Â
Tip 8: Teveel verf op je kwast doen
Sommige mensen doen te veel verf in één keer op de kwast. Dit is echt niet nodig en zorgt alleen maar voor een druiperig resultaat. Het is daarom verstandig om de kwast niet te diep in de pot met verf, olie of beits te stoppen. Verder dan de helft is echt niet nodig en maakt het eindresultaat alleen maar lelijker.Â
Tip 9: Te snel beginnen aan de 2e laag
Het is altijd beter om meerdere lagen te verven of beitsen. Het is wel belangrijk om de verf of beis goed te laten drogen tussen de lagen door. De eerste laag moet goed droog zijn om te voorkomen dat je het er weer afveegt tijdens het aanbrengen van de nieuwe laag. Op de blikken of potten wordt meestal goed aangegeven wat de droogtijd is, maar het weer heeft hier ook nog invloed op. Weet je niet goed wanneer je weer kunt gaan verven, wacht dan gewoon een dag voor de tweede laag. Doe je dit niet, dan riskeer je lelijke strepen en een druiperig resultaat. Dat is zonde!
Tip 10: Niet goed bijhouden
Het is belangrijk dat je het schilderwerk op tuinhout goed bij houdt. Het is natuurlijk de bescherming van je hout. Wanneer je dit niet goed bijhoudt, gaat dat niet alleen ten koste van het schilderwerk, maar ook van het hout! Zeker bij transparante producten is het belangrijk dat je deze regelmatig opnieuw aan brengt. Lees dus altijd goed hoe je het schilderwerk moet onderhouden. Dit verschilt per product. Wacht niet te lang met opnieuw aanbrengen om schimmel en rot te voorkomen in het hout. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur en bespaart je uiteindelijk veel geld!