Showmodel uitverkoop >>

Wat voor hout is tuinhout?

Wat is tuinhout? Tuinhout is een verzamelnaam voor alle houtsoorten die buiten worden gebruikt. Tuinhout is dus een veelgebruikt materiaal voor diverse tuinprojecten, zoals schuttingen, terassen en tuinmeubelen Het is gemakkelijk te bewerken en natuurlijk bestand tegen weersinvloeden. Tuinhout is er in vijf verschillende duurzaamheidsklassen: 1 tot en met 5. Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse van1 en is de meest duurzame soort tuinhout; dit hout gaat minimaal 25 jaar mee. Douglas hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee en geïmpregneerd tuinhout rond de 10 jaar.  

Welke soorten tuinhout zijn er?

Er zijn verschillende soorten tuinhout beschikbaar, elk met zijn eigen eigenschapen en toepassingen. Geimpregneerd grenen of vuren is populair vanwege zijn betaalbaarheid en wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld schuttingen en andere tuinafscheidingen. Hardhout zoals bangkirai hebben een betere duurzaamheid en een natuurlijke weerstand tegen tor en insecten, waardoor ze beter geschikt zijn voor vlonders e.d. maar hardhout soorten zijn wel duurder in aanschaf.  De meest voorkomende tuinhout soorten zijn:

  • Grenen en vuren geïmpregneerd
  • Red class Wood geïmpregneerd
  • Douglas hout
  • Hardhout

Hoe lang gaat tuinhout mee?

Hoe lang tuinhout meegaat is afhankelijk van het houtsoort. Hardhout valt in duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat dit hout zo’n 25 jaar meegaat. Douglas hout gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee en geïmpregneerd tuinhout rond de 10 jaar. Regelmatig onderhoud, zoals het aanbrengen van verf, olie of beits kan de levensduur behoorlijk verlengen. 

Wat kan ik maken met tuinhout?

Het hout is op verschillende manieren toepasbaar en dus geschikt voor vrijwel elke buitenklus. Denk bijvoorbeeld aan:

In je tuin is hout onmisbaar. Hout geeft een natuurlijke warme uitstraling aan je tuin waardoor het een fijne plek wordt om in te verblijven.

Waarop letten bij tuinhout?

Je verdiepen in de duurzaamheidsklassen van hout kan je enorm helpen bij je keuze voor tuinhout. Er zijn namelijk genoeg houtsoorten om uit te kiezen. Daarom is het allereerst belangrijk om te bepalen waar je het hout voor wilt gebruiken. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat het hout goed tegen water kan? Kies dan een houtsoort uit duurzaamheidsklasse 1. Vind je de prijs/kwaliteit verhouding van het hout belangrijk? Dan is duurzaamheidsklasse 3 misschien meer iets voor jou.

Ook met goede montage kun je de levensduur van houtproducten ten volle benutten. Zo is het belangrijk om je vlonder of schutting goed te monteren. Zo kan het hout droog waaien, wat de duurzaamheid van het hout enorm ten goede komt. Met enige regelmaat een bezem over je houten terras halen maakt ook veel verschil in de levensduur. Daarnaast is direct grondcontact vermijden een goede oplossing voor minder duurzame houtsoorten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je schutting 10 centimeter boven het maaiveld pas begint. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven