Showmodel uitverkoop >>

Houten pergola laten begroeien met klimplanten

Populair op dit moment is meer groen in de tuin. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door een pergola te laten begroeien met een mooie klimmende plant. Zo maak je niet alleen een gezellige zitplek in de tuin, je hebt ook heel eenvoudig meer bloemen en dus leven in de tuin! Vlinders en bijen houden van bloemen. Onze tip is dan ook om klimplanten met verschillende bloeiperiodes door elkaar te laten groeien, zodat je het hele seizoen geniet van je begroeide pergola.

Wil je meer tips voor een pergola te laten begroeien? Lees dan gauw verder.

Populaire klimplanten voor een houten pergola

Natuurlijk heb je het liefst een pergola die het hele jaar door begroeid is met bloeiende klimplanten. Helaas zijn er geen klimplanten die het hele jaar door in bloei staan. Wel kun je verschillende soorten combineren, zodat je zowel in het voorjaar als in het najaar een pergola begroeid met bloeiend planten heeft. De meest populaire combinatie voor een groene pergola is de Wisteria en klimdruif.

blauwe regen
pergola met druiventrossen

De Wisteria, ook wel bekend als blauwe of witte regen, bloeit in het voorjaar en de klimdruif in het najaar. Van de klimdruif zijn er een aantal verschillende soorten in Nederland. Het leuke van deze klimplant is dat je de druiven die eraan groeien ook nog kunt eten!

Wil je geen blauwe regen, maar je wilt iets anders voor jouw pergola? Dat kan! Er zijn namelijk opties genoeg. Zo kun je kiezen voor de Clematis. Deze klimplant is in veel verschillende soorten verkrijgbaar, waaronder de Clematis Alpina die in april prachtig donkerblauw bloeit. Er is ook een witte variant verkrijgbaar, de Clematis ‘White Moth’ of kies voor de rode Clematis ‘Ruby. Er zijn heel veel soorten clematis, allemaal met hun eigen mooie bloemen en bloeitijd.

Ben je fan van je eigen eten kweken in de tuin? Kies dan de Kiwiplant. Deze fraaie klimplant bloeit laat in het voorjaar en geeft medio augustus van kiwi vruchten! Dit gebeurt echter alleen als de plant bevrucht wordt. Je  dient zowel mannetjes als vrouwtjes kiwiplanten te hebben. Om ervoor te zorgen dat de kiwiplant goed groeit in je tuin geeft u hem een zonnig plekje en voedingsrijke grond.

Om lang te genieten van je groene pergola kies je dus een langbloeiende klimplant, zoals ook de Kamperfolie. Deze tuinplant staat de hele zomer in bloei. Kamperfoelie is een zeer geschikte plant voor je houten pergola in je tuin.

Pergola met een groen dak

Voor een pergola met een groen dan heb je wel geduld nodig. Het duurt namenlijk wel een paar jaar voordat het dak van je pergola volledig dicht gegroeid is. Het eerste jaar kun je ook een harmonicadoek onder je pergola spannen. Wil je zo snel mogelijk een groen dak? Dan moet je de klimplanten een beetje helpen. Kies in ieder geval snelgroeiende planten zoals de klimdruif of Wisteria. Koop deze planten in een grote maat. Het duurt dan uiteraard minder lang voordat ze over je pergola heen groeien. Verzorg de klimplanten ook goed! Geef ze genoeg water en zorg voor een goede bemesting. De planten zullen je belonen door sneller te groeien.

houten pergola dak 2
houten pergola dak
pergola dak 1

Welke produkten voor een pergola?

Alle tuinhoutsoorten zijn zeer geschikt om een pergola te maken die je kunt laten begroeien met klimplanten. Het is belangrijk dat je een budget opsteld wat je wilt besteden aan een pergola. Je hebt niet alleen het tuinhout nodig, maar ook de klimplanten moet je aanschaffen. De verschillende houtsoorten hebben verschillende prijsklassen. Het geimpregneerde grenenhout is over het algemeen het voordeligst. Wil je een iets duurzamere pergola? Kies dan bijvoorbeeld voor Douglas of Red class Wood. Neem eens een kijkje in ons assortiment palen.

Wat heb je nog meer nodig voor een houten pergola?

Naast de staanders heb je ook liggers, schoren en eventueel pergola rijders nodig. Dit is allemaal mogelijk in elke houtsoort. Zodat je een pergola kunt maken die helemaal door jouw zelf is samengesteld.  Denk ook aan bijvoorbeeld de paalverbinders. Hiermee kun je in een handomdraai een mooie pergola in je tuin neerzetten. Deze paalverbinders zijn zeer eenvoudig te monteren aan de palen en zijn er in verschillende uitvoeringen.

Paalverbinder Zwart T-model
Geschikt voor palen 12x12cm

Paalverbinder Zwart hoek
Geschikt voor palen 12x12cm

Paalverbinder Zwart hoek met staander
Geschikt voor palen 12x12cm

Wil je een kleinere pergola maken in je tuin? Hier hebben we ook een mooi assortiment paalverbinders voor. Deze zijn vuurverzinkt en dus uitstekend geschikt voor buitengebruik. Deze paalverbinders zijn geschikt voor palen van 7 x 7 cm of palen van 9 x 9 cm. Ook een kleinere pergola is zeer eenvoudig te monteren met deze paalverbinders.

paalverbinder gegalv. 2-weg hoek
paalverbinder 3-weg T-model
paalverbinder gegalv. 3-weg hoek
paalverbinder gegalv. 4-weg

Heb je een mooi begroeide pergola van hout in je tuin staan? Stuur ons foto’s! Wij zijn benieuwd naar jouw eindresultaat.

Wil je meer informatie over een pergola?

Wil je meer informatie over een houten pergola in je tuin? Hoe ga je hieraan beginnen? Je hebt (nog) geen idee?
Neem dan even contact met ons op. Wij kunnen je helpen om een juiste keuze te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven