Showmodel uitverkoop >>

10 Tips om een houten zandbak in je tuin te plaatsen

Als je kinderen hebt hoort een zandbak in je tuin erbij.  Een zandbak is zonder twijfel het allerbeste speelgoed in je tuin voor kinderen  Kies een van onze zandbakken en plaats hem in je tuin voor urenlang speelplezier. De verbeelding en fantasie van kinderen is eindeloos! Een mooi kasteel of verjaardagstaarten? Alles is mogelijk in een zandbak. Maar hoe plaats je een zandbak het beste in je tuin? Lees gauw verder, hieronder geven we je 10 tips waar je op moet letten

1: Waar zet je de zandbak neer?

Het belangrijkste met vooral kleine kinderen is dat je de zandbak ergen neerzet  waar jij de kinderen goed in de gaten kan houden. Verder wil je een plek die in de ochtend het lekkere ochtend zonnetje heeft maar in de middag niet in de volle zon staat. De hele dag in de schaduw is ook niet aan te bevelen, want dan droogt het zand niet goed op na een bui regen en wordt het alleen maar vies.

2: Wat leg je onder de zandbak?

Zorg ervoor dat de zandbak goed waterdoorlatend is, zodat het zand goed droog blijft. Anti-worteldoek is een ideale oplossing hiervoor. Het houdt het zand in de zandbak maat laat het regenwater goed door. Als het zand goed kan drogen blijft het langer schoon.

3: Welke afmeting kies je voor je zandbak?

Heb je nog kleine kinderen dan is een kleinere zandbak wellicht beter. Er zijn al kant en klare bouwpakketten van 100x100cm. Als je kinderen al iets ouder zijn willen ze natuurlijk meer ruimte en zand om te spelen. Een grotere zandbak is dan een betere keuze, bijvoorbeeld een zeskant zandbak van 120x120cm. Of je gaat zelf aan de slag met het maken van een zandbak op maat.

4: Kies altijd voor een zandbak met deksel

Kies altijd voor een zandbak met deksel! Hiermee voorkom je een hoop troep in het speelzand zoals takken en bladeren. Verder kunnen er geen katten in om hun behoefte te doen, dit wil je echt voorkomen. Kortom: een zandbak met deksel blijft langer schoon en hoef je het zand minder snel te vervangen.

5: Welk zand gebruik je in een zandbak?

Het beste zandbak zand is natuurlijk zand wat goed plakt. Er moeten immers zandkastelen en andere kunstwerken mee gebouwd kunnen worden.  Het moet ook voldoende fijn zand zijn, er mogen uiteraard geen scherpe stenen in zitten anders kunnen kinderen zich verwonden. Ook mag het zandbak zand niet geel afgeven aan handen en kleding, als dat wel zo is zit er teveel ijzer in het zand. Daarom is gewoon ophoogzand niet geschikt voor in de zandbak, aangezien hier wel grovere stenen en schelpjes kunnen voorkomen. Daarnaast plakt dit zand meestal niet goed en zitten er vervuilingen in. Het beste is om echt speelzand te kopen. Dit zand is spelciaal gemaakt voor zandbakken. Het is helemaal schoon, plakt perfect en goed waterdoorlatend. Ideaal om zandkastelen van te maken. 

6: Hoeveel zakken speelzand moeten er in een zandbak?

De hoeveelheid zand in je zandbak is uiteraard afhankelijk van de grote van de zandbak. Een gemiddelde zandbak is 120x120cm en 30cm hoog. Je wilt deze niet helemaal tot de rand vullen want dan valt er een heleboel zand uit tijdens het spelen. 10 cm onder de rand blijven is ideaal. Je hebt dan ongeveer 10-15 zakken van 25kg speelzand nodig om deze te vullen. Heb je wat zakken over er is dat helemaal niet erg. Bewaar deze zakken voor de volgende keer als je wat moet bijvullen.  

7: Moet je speelzand vervangen?

Het speelzand in een zandbak kun je het beste jaarlijks vervangen. Tijdens het spelen komt er meestal toch troep en rotzooi zoals takjes, bladeren en steentjes in het zand. Op ten duur wordt dit vies en is het dus verstandig om het speelzand een keer per jaar te vervangen.

8: Hoe houd je de zandbak schoon?

Laat je kinderen niet eten of drinken in de zandbak. Een beker drinken of een koekje in het zand trekt al gauw ongedierte aan wat je niet in een zandbak wilt hebben. Verder is het belangrijk dat je de deksel van de zandbak dicht doet als er niet in gespeeld wordt. Dit voorkomt dat de katten en honden hun behoefte erin gaan doen. Zit het zand toch vol ongedierte en troep? Dan is het tijd om het zand te vervangen.

9: Gebruik kaneel

Grootmoeders tip: gebruik kaneel. Als je toch af en toe de deksel vergeet kun je een potje kaneel in de zandbak strooien. De katten houden niet van die geur en zullen er niet zo snel in kruipen. Dit werkt maar tijdelijk, dus regelmatig een nieuw potje kaneel erin gooien.

10: Voor welke leeftijd is een zandbak geschikt?

Al vanaf een hele jonge leeftijd kunnen kinderen in een zandbak spelen. Eigenlijk al vanaf het moment dat ze zelf kunnen zitten en dingen vastpakken. Meestal is dit tussen de 6 en 9 maanden. Ga bij jonge kinderen (1 tot 3 jaar) voor een kleine zandbak. Hier voelen ze zich wellicht veiliger in. Daarnaast spelen kinderen in die leeftijdscategorie vaak nog alleen, waardoor een kleine zandbak groot genoeg is. Voor oudere kinderen is een grotere zandbak leuker. Ze kunnen hier met al hun vriendjes in spelen en zich helemaal uitleven.

Na het lezen van al deze tips, wetende dat je kinderen urenlang kunnen spelen, wat houdt je dan nog tegen om een zandbak aan te schaffen en deze vullen met ons speelzand om vervolgens  op een goede plek in je tuin te plaatsen? Helemaal niets! Kies meteen een zandbak en bestel gelijk het speelzand mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven