Showmodel uitverkoop >>

Kun je een tuinhuis of blokhut gebruiken als gastenverblijf?

Je denkt erover na om een tuinhuis of blokhut te plaatsen om als gastenverblijf te dienen? De eerste vraag die in je opkomt is: “mag dit zomaar?” De volgende vraag is: “Waar moet het tuinhuis of blokhut allemaal aan voldoen?” Voor het antwoord op deze vragen ben je bij ons aan het juiste adres. Je kunt in dit artikel alle informatie vinden die je nodig hebt om tot een juiste beslissing te komen.

Wie gaat in het tuinhuis verblijven?

De meest voorkomende redenen om een extra gastenverblijf in de tuin aan te schaffen zijn deze:

  • Een tiener zoon of dochter die extra ruimte nodig heeft.
  • Een extra slaapkamer als uw woning te klein wordt
  • Een logeerplek voor vrienden of familie
  • Een gastenverblijf voor de verhuur

Zo zijn er nog tal van andere redenen te bedenken om een extra slaapkamer in de tuin aan te schaffen. En je hebt er ook al goed over nagedacht. Maar mag dit zomaar??

Mag je in je tuinhuis of blokhut wonen?

Dit is een van de meest gestelde vragen wanneer mensen nadenken over een groot tuinshuis als slaapkamer. In de meeste gevallen heeft u hier geen vergunning voor nodig. Zolang het tuinhuis tenminste aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zodra u het tuinhuis gaat gebruiken voor (vaste) bewoning wordt het vaak een ander verhaal. Dan heeft u meestal wel een vergunning nodig. Dit kan per gemeente verschillen. Het is daarom verstandig om dit na te vragen bij uw eigen gemeente. Hierdoor komt u in ieder geval niet voor onaangename verassingen te staan.

Wist je dat je een mantelzorgwoning vaak wel vergunningsvrij mag bouwen? Een mantelzorgwoning in uw tuin biedt verschillende voordelen, maar ook hier gelden bepaalde voorwaarden voor. Zo mag de woning bewoond worden tot de mantelzorg stopt. Daarna zult u maatregelen moeten nemen omtrent het tuinhuis of blokhut. Vraag dit na bij uw gemeente.

Hoe bouw je een tuinhuis of blokhut als gastenverblijf?

Een tuinhuis om in te verblijven of wonen moet aan andere eisen voldoen dan een tuinhuis om alleen tuingereedschap in op te bergen. Om in een tuinhuis te gaan wonen zult u dus op andere dingen moeten letten:

  • De grootte van het tuinhuis
  • Dikte van de wanden
  • Isolatie van het tuinhuis
  • Aanleggen van voorzieningen zoals elektriciteit en water

Hoe bouw je een tuinhuis of blokhut als gastenverblijf?

Om in te kunnen verblijven of wonen in een blokhut of tuinhuis zal het wat ruimer moeten zijn . Tiny houses worden wel steeds populairder maar zijn niet voor iedereen geschikt. Hoeveel vierkante meter je precies nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Het is fijn om voldoende ruimte te hebben voor een toilet met douche, een woonkamer met keuken en een slaapkamer.

Dikte van de wanden van het gastenverblijf

De dikte van het hout voor de wanden is belangrijk voor wat betreft de isolatie. Een tuinhuis met dikkere wanden is beter te isoleren en houdt warmte langer vast. Je hebt bij ons de keuze uit verschillende houtdiktes, van 28mm tot wel 70mm

Blokhut Elin

De blokhut Elin is bijvoorbeeld uitermate geschikt om te isoleren met isolatiemateriaal naar keuze.

Zowel de vloer als het dak en de wanden zijn dubbelwandig bekleed, waardoor je het isolatiemateriaal eenvoudig kunt aanbrengen.

Aanleggen van voorzieningen

Wil je in het tuinhuis ook kunnen komen of misschien gewoon in werken met een computer? Natuurlijk wil je ook een verwarming aan kunnen zetten. Dan moet je ook water en stroom aanleggen. Denk ook aan een internetkabel of een Wifi  signaal!

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Je kunt natuurlijk kabels en riolering aanleggen in de grond en aansluiten op je eigen huis. Maar er zijn ook alternatieven mogelijk. Wil je duurzamer bezig zijn denk dan bijvoorbeeld aan een zonneboiler of zonnepanelen op het dak. Zo kun je de eigen water verwarmen en energie opwekken.

Voorbeelden van een tuinhuis als gastenverblijf

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van blokhutten en tuinhuizen die uitermate geschikt zijn om als gastenverblijf te dienen. Wil je meer informatie de prijzen of over al onze andere mogelijkheden? Neem even contact met ons op of kom gewoon langs.

blokhut berlin
blokhut berlin bovenaf

Blokhut Berlin is met een houtdikte van 44mm en de afmeting van 490x530cm een voordelige keuze voor een gastenverblijf. Deze blokhut is onderverdeeld in 3 ruimte’s voor bijvoorbeeld een woon-slaapkamer, toilet en opbergruimte.

blokhut edelweiss
blokhut edelweiss bovenaf

Blokhut Edelweiss heeft een houtdikte van 70mm en een afmeting van 600x510cm. Deze fraaie blokhut heeft een onderverdeling van 3 aparte ruimte’s en een lekker terrasje ervoor. Heerlijk vertoeven met een ontbijtje in de zomermaanden.

blokhut kay
blokhut kay bovenaf

Het volgende model blokhut wat zeer geschikt is als gastenverblijf is blokhut Kay. Deze blokhut heeft een houtdikte van 70mm en een afmeting van 595x800cm. Hij is onderverdeeld in 3 aparte ruimte’s met een half open keuken. Hier kun je zelfs 2 slaapkamers in maken.

blokhut ardee
blokhut ardee bovenaf

Het neusje van de zalm onder de blokhutten die geschikt zijn als gastenverblijf: Blokhut Ardee. Houtdikte 70mm afmeting 700x817cm. Onderverdeeld in 5 aparte ruimte’s om genoeg gasten te kunnen laten verblijven. Deze blokhut heeft ook nog een terras.

Er is een ruime keuze in blokhutten die geschikt zijn als gastenverblijf, extra leefruimte of logeerplek voor familie of vrienden. Wil je meer informatie over al onze mogelijkheden? Neem dan even contact met ons op. Dat kan per telefoon, email of vul onderstaande offerte formulier in. Je krijg dan geheel vrijblijvend en kosteloos een offerte met alle informatie die je nodig hebt om een juiste keuze te kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven