Showmodel uitverkoop >>

Wat is het verschil tussen impregneren en beitsen?

Als u zich aan het oriënteren bent over de aanschaf van een blokhut, tuinhuis, overkapping, veranda of carport dan komt u vast en zeker de term “impregneren” wel eens tegen. Hieronder leggen wij in het kort uit wat impregneren nu eigenlijk inhoudt.

Wat is impregneren?

Impregneren beschermt het hout tegen water, schimmels, insecten en houtrot. Dit betekend niet dat het hout helemaal onderhoudsvrij is. Impregneren is een voorbehandeling en geeft bijvoorbeeld je tuinhuis een basisbescherming. Om de bescherming te onderhouden wordt aangeraden om het hout –  nadat het is geïmpregneerd –  regelmatig te behandelen met een beits of verf. Je kunt bij ons ervoor kiezen om je blokhut, tuinhuis of garage al vooral te laten impregneren. Je hebt keuze uit 5 verschillende kleuren. Nadat de blokhut of garage is opgebouwd kun je deze een tweede behandeling met beits geven. Deze zijn er mooie kleuren, transparant, dekkend of een mooi matte beits van Moose farg.

Impregneren van hout

Niet alleen uw tuinhuisje of terrasoverkapping maar ook andere houten producten die buiten wordt toegepast kunnen geïmpregneerd worden. Met een impregneermiddel wordt hout verduurzaamd door schimmel- en insectenwerende stoffen in het impregneermiddel. Het hout wordt hiermee waterafstotend gemaakt en gaat tot wel vijf keer langer mee. Bovendien voorkomt u aanslag van mossen en algen op het hout. Het impregneren van hout gebeurt op een veel milieuvriendelijker manier dan 20 jaar geleden.

Zelf impregneren van hout

U kunt er ook voor kiezen om uw tuinhout zelf te verduurzamen door het te behandelen met impregneermiddel. Wij hebben daar een kleurloze impregneervloeistof voor of een impregneervloeistof wat al een kleurtje heeft, zoals groen, bruin, honing geel, red class wood of zwart.
Ook kun je Impraline pre activ  van Hermadix gebruiken. Dit is een milieuvriendelijk impregneermiddel dat onbehandeld hout een preventtieve bescherming geeft tegen schimmels en houtrot. Het advies is om Impraline pre-activ voor verwerking van het hout aan te brengen en na droging van de impregneerlaag de eerste laag een verfbeits aan te brengen. Na verwerking van het hout is het raadzaam het hout zeker nog één maal maar – voor het beste resultaat – twee keer te schilderen met Houtdecor verfbeits van hermadix of gebruik een van de mooie dekkende matte kleuren van Moose farg, waarbij de houtnerf ook nog goed zichtbaar blijft.

Kortom: impregneren is het verduurzamen van onbehandelde houtsoorten. Na het impregneren (zelf doen of laten doen) dien je het hout te behandelen met een beits voor een langere levensduur. Tevens zal elke houtsoort – wel of niet geïmpregneerd – buiten vergrijzen. Dit kun je voorkomen door het te behandelen met een beits. Ook kun je hout wat al vergrijsd is weer een mooie kleur geven waardoor het weer een natuurlijke uitstraling krijgt.

Ontdek onze verschillende transparante en dekkende beitsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven