Showmodel uitverkoop >>

Tips voor het schoonmaken van je houten vlonder

Het voorjaar komt eraan en je wilt graag je houten vlonder schoonmaken, maar wat is de beste manier om dit aan te pakken? Regen veroorzaakt groene aanslag, vuil en algen op je houten vlonder, met als gevolg dat je houten vlonder glad wordt. Gelukkig kun je dit zelf oplossen zonder dat je een nieuwe vlonder moet aanschaffen. Wij geven je een aantal tips waarmee jij zonder moeite de houten vlonder kan schoonmaken .

Tip 1: gebruik een harde bezem en water

Een houten vlonder schoonmaken doe je zo: Deze tip is goedkoop en simpel, het kost even werk maar is zeer effectief. Een houten vlonder kun je makkelijk schoonmaken met schoon warm water en een harde bezem. Een zachte bezem kan ook maar is wat moeilijker om je reinigen. Het beste moment om te beginnen is na een regenbui. De algen en vieze aanslag zijn dan al wat los geweekt door de regen. Zorg dat je warm water gebruikt, dit werkt sneller en beter dan koud water. Je kunt eventueel een schoonmaakmiddel gebruiken, maar lees eerst de gebruiksaanwijzing. Let erop dat je een milieuvriendelijk product gebruikt, anders kunnen er lelijke vlekken ontstaan op je terras. Ook zijn agressieve schoonmaakmiddelen niet goed voor de planten en het gras in je tuin.

Wij raden het gebruik van een hogedrukreiniger ten zeerste af. Een hogedrukreiniger spuit de houtnerven van je vlonder open, waardoor de vlonderplanken juist sneller vuil en algen opnemen. Met als gevolg dat de vlonder alleen maar vaker schoon gemaakt moet worden. Als je toch een hogedrukreiniger wilt gebruiken zorg dan voor een brede straal water.

houten vlonder schoonspuiten niet doen
houten vlonder schoonspuiten wel doen

Tip 2: regelmatig schoonmaken

Het regelmatig schoonhouden van je vlonder zorgt ervoor dat je geen of weinig vastzittend vuil en alg op je vlonder krijgt. Vooral in de herfst en winter is dit aan de orde. Bladeren en ander afval van de bomen op je vlonder zorgt ervoor dat je vlonder lang nat blijft, daardoor krijg je sneller een groene aanslag en gaat de groei van algen explosief snel. Wanneer je een vlonder hebt met antislip planken, groeven in je planken dus, is het van belang dat je deze groeven stevig schoonveegt. Met veel water en met de groeven mee vegen. Als je vlonder in je tuin op het zuiden ligt en dus veel zon krijgt zal de groene aanslag minder snel voorkomen, in de schaduwrijke plekken wordt een vlonder sneller glad door groene aanslag. Houdt je vlonder dus regelmatig schoon door te vegen met een harde bezem en warm water. Zo voorkom je gladheid en gaat je vlonder langer mee.

Tip 3: wanneer kun je het beste je vlonder schoonmaken?

Voorkomen is beter dan genezen, dus je kunt het beste je vlonder regelmatig schoonvegen en bijhouden dan hebben groene aanslag, algen en vuiligheid geen kans om te hechten aan je houten vlonder.  Als je toch een gladde vlonder hebt gekregen is de beste tijd om je vlonder weer schoon te maken in het voorjaar. De dagen worden weer langer en het zonnetje laat zich meestal meer zien. Daardoor droogt het hout van je vlonder beter en duurt het langer voordat er weer opnieuw een groene aanslag ontstaat. Misschien heb je wel eens het idee gehad om je vlonder met plastic te bedekken om vuil te voorkomen? Doe dit niet, het hout moet kunnen ventileren anders gaat het juist sneller rotten en krijgt met nog meer groene aanslag en algengroei.

vlonder hardhout bij water
schutting douglas rotsmotief met hardhouten vlonder
Vlonder red class wood antislipplanken

Tip 4: onderhoud van je vlonder

Door een houten vlonder regelmatig een beits of olie behandeling te geven, is de kans op groene aanslag en alg kleiner. Een nieuwe laag beits of olie zorgt ervoor dat groene aanslag minder snel terugkomt. Voor een hardhouten bangkirai vlonder hebben we speciaal daarvoor ontwikkelde bangkirai olie. Deze olie is op waterbasis en zeer geschikt om een vlonder van bangkirai mee te behandelen. Het hout van je vlonder gaat veel langer mee en blijft mooi van kleur. Zo zijn er voor alle houtsoorten een olie of beits te krijgen om de duurzaamheid te verhogen en je vlonder langer schoon te houden. Neem eens een kijkje bij al onze produkten om je houten vlonder mooi te houden.

Do's en Don'ts voor het schoonmaken van je houten vlonder

Maak gebruik van onze tips en geniet jarenlang van een mooie houten vlonder in je tuin.

Ben je benieuwd naar al onze mogelijkheden voor een vlonder?

Wil jij een mooie vlonder in je tuin en ben je benieuwd naar al onze mogelijkheden> Kijk dan hier voor al onze vlonderplanken, houten tegels en andere soorten houten vlonders voor in je tuin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven